Mire épül az esztétikai központok hatákony marketing stratégiája?

A legtöbb ember úgy gondolja, hogy a marketing azonos a hirdetésekkel. Mások úgy gondolják, hogy a marketing csak a facebookon és az instagramon történő jelenlétet jelenti. Az igazság az, hogy a reklámozás (online és offline) csak egy kis darabja az egész marketing kirakónak. Valójában, ha a marketinget egy Picasso festményként képzeljük el, a hirdetések az utolsó simítást jelentik a festményen.

Egy esztétikai központ első és legfontosabb eleme maga a termék vagy szolgáltatás, amit ajánl. Annak egyértelmű ismerete, hogy mit kínálunk, adunk el az embereknek, meghatározza marketingstratégiánk sikerét.

Egy esztétikai központnak készített marketing stratégia az ajánlott szolgáltatás megfelelő ismeretével kezdődik. Ha megkérdezek öt esztétikai központ vezetőt, hogy mit értékesítenek, valószínűleg azt fogják válaszolni, hogy “szépséget”, “egészséget”, “magabiztosságot”. Az igazság az, hogy ezen állítások mind igazak, azonban a konzekvencia az, hogy ezen állítások összességét adják el. Első pillantásra, a Beauty-Med Technologies kft. úgy tűnhet, hogy szépségipari gépeket forgalmaz a szépségipar számára, de nem teljesen erről van szó. A Beauty-Med Technologies Kft. üzleti lehetőségeket értékesít. Mivel minden új berendezés egy olyan befektetés, amely megfelelő marketing mellett sokszoros megtérülést jelent.

1. pillér:
Marketing stratégia kialakítása a szépségközpont termékére, szolgáltatására
Mit értékesít jelenleg a szépségipar, és mit kellene a szépségipari marketingnek bemutatnia? A szépségiparban egyedülálló lehetőséget kínálunk a vendégek átváltozásához. A social média és szelfik korában élünk, ahol a legtöbben egy másik élet után sóvárgunk, a legjobb fényben akarjuk magunkat feltüntetni. A szépségipar erre az igényre kínál megoldásokat – egy jobb énünk megszületésére, magunk átváltoztatására, és nem csak a social média platformokon, hanem a valóságban is. Annak ismeretében, hogy lehetőséget kínálunk az embereknek változtatni (rejtett vágyaikat kielégíteni) segítünk magunknak, hogy
jobban megértsük a vevői igényeket, könnyebbé téve a velük való kapcsolódást. Végeredményben pedig sokkal lojálisabb vevőkört tudunk magunknak építeni. A sikeres vállalkozások tökéletesen megértik a vevői igényeket. Az egész esztétikai marketingnek e körül a tényező körül kellene forognia.

2. pillér
Esztétikai központok marketing stratégiájának pozicionálása
Ahhoz, hogy sikeresek legyünk, teljes tudatában kell legyünk annak, hogy hova pozícionáljuk magunkat. Mindegy, hogy felső, közepes, vagy alsóbb osztályú szolgáltatást értékesítünk, az esetek 90%-ában amikor azzal szembesülünk, hogy nem működnek a hirdetéseink, a probléma nem maga a hirdetés, sokkal inkább saját magunk pozicionálása a piacon. Eltérés van az általunk kínált szolgáltatások minősége, az általunk eladott termékek/szolgáltatások árai és a potenciális
ügyfeleinknek küldött hirdetések között.

Egy egyszerű példával élve:
Magas minőségű szolgáltatásokat és magas minőségű és drága berendezéseket ajánlunk, de árainkkal a középréteget célozzuk meg és szinte folyamatosan 30,40%-os kedvezményeket adunk. Ezzel azt érjük el, hogy alacsonyabb árazásba kerülünk, habár a hirdetéseink mindeközben azt kiáltják, hogy a
“legjobb lézeres szőrtelenítő alacsony áron”. Rögtön ellentmondásban találjuk magunkat, mert teljesen logikátlan, hogy valami a “legjobb” és “alacsony árazású” is legyen egy időben. Ezen ellentétek eredménye, hogy olyan ügyfélkört vonzunk be, akiknek az ár a legfontosabb, ezáltal nem lesznek lojálisak. Ez az ellentét összezavarja az esztétikai központunk marketing stratégiáját.

Vendégeinkre tekintsünk úgy, mint szónokainkra, nagyköveteinkre. Fontos tisztában lennünk azzal, hogy kizárólag a lojális ügyfelek lesznek azok, akik támogatni fogják az üzletünket és fejlődésünket, éppen ezért őket kell célozni és megbecsülni. Bizonyára nem fogja őket az olcsó ár bevonzani. Számukra az lesz fontos, hogy a szolgáltatások minősége magas színvonalú legyen, a szolgáltatás melyet igénybe vesznek, örömet okozzon nekik és jól érezzék magukat nálunk. Ha ez a három igény találkozik, az ár nem fog számítani. Az ugyan igaz, hogy nincs túl sok ilyen igényű ügyfél, de ahhoz elegen vannak, hogy jó üzletet építsünk a segítségükkel. A Pareto elv szerint az ügyfeleink 20%-a termeli meg a bevételünk 80%-át.

3. pillér
Ár és reklámpolitika
Ne fókuszáljunk az árra. Csináljunk ésszerű, értelmes és jól megtervezett promóciós kampányokat, esztétikai központunk stratégiájaként. Ne gondoljuk, hogy az ár miatt leszünk versenyképesek a konkurensekkel szemben. Ez csak azoknak válik előnyére, hogy akik semmi mást nem tudnak kínálni az ügyfeleiknek a jó áron kívül. A promóció ötlete, hogy legyen exkluzív és ne egy általános jelenség. Például, készítsünk különleges utalványokat gyengébben teljesítő évszakokban, vagy gyengébben teljesítő napszakokban, nevezzük el őket HAPPY HOURS-nak. Legyen az évben két különleges ünnepi időszak, mint pl. karácsony és húsvét. (évi kettőnél nem több)

4. pillér
A marketing stratégia targetelése
Nem minden érdeklődő az ügyfelünk! Éppen ezért ne célozzunk minden ügyfélre, csak azokra, akik elismernek és méltányolnak minket, méltányolják az értékeinket és szolgáltatásainkat. Ahhoz, hogy megfelelő marketing stratégiát építsünk és hatékonyak legyünk nagyon jól kell ismerni az ügyfeleinket.

Tudnunk kell, hogyan néznek ki, milyen szokásaik és rejtett vágyaik vannak, így megismerjük majd, hogy mit és hogyan mondjunk nekik, hogy bevonzzuk őket. Martin Lindstrom, napjaink egyik legjobb neuromarketing szakembere azt mondja, hogy az emberek vonzzák egymást. Szóval nézd meg közelről a legjobb ügyfeledet. Kérdezd meg tőle, hogy miért jár az esztétikai központodba és mit szeret ott a legjobban. Ez majd segít abban, hogy megtaláld, milyen egyedi értékeitek vannak. Ezt követően kommunikáld tovább a hirdetéseidben. Ez több olyan embert fog magad köré vonzani, akik olyanok, mint a legjobb ügyfeleid.

5. pillér
Érzelmi know-how
Az esztétikai központok marketingje, nagyon gyakran az üzlet érzelmi know how-ja. Az esztétikai központ nincs közvetlen kapcsolatban a képességeiddel vagy a szolgáltatásaid minőségével. Fontos tudnunk, hogy a szolgáltatás minőségének értékelése nagyon egyedi, és nagyban függ az ügyfél személyiségétől és a vásárlás pillanatában lévő érzelmi állapotától. Nem a szolgáltatás minősége az egyetlen kritérium, amit az ügyfél választ. Bizonyára van valami több az érzelmi síkon, ami miatt hozzánk jön. Ez lehet egy hozzáállás, egy különleges élmény, amit nálunk élt meg, a személye iránt tanúsított figyelem, gondoskodás, a szalonban található atmoszféra… Építse esztétikai központjának marketing stratégiáját ezen érzelmi versenyelőnyök szerint.

6. pillér
Építsünk márkát a marketing stratégia részeként
Miért olyan fontos a márkaépítés egy szépségközpontnak? A válasz a következő: az emberi érzelmek miatt. Több mint 28 évvel ezelőtt, egy csapat idegkutató a Boston Egyetemen 37 önkéntes segítségével végzett kutatást. Minden önkéntesnek egy pohár Coca-colát és egy pohár Pepsit adtak anélkül, hogy elmondták volna, melyik pohárban melyik ital van, majd megkérdezték tőlük, hogy melyik ízlett nekik jobban. Az önkéntesek azt mondták, hogy a Pepsi ízlett nekik jobban. Miközben az önkéntesek az italokat kóstolták vizsgálták az agyi aktivitásukat amiből az jött ki, hogy a legtöbb ember ízlelőbimbója jobban reagált a Pepsire, aminek az oka a Pepsi magasabb cukortartalma volt. Ezt követően megismételték a kísérletet, de most közölték az önkéntesekkel, hogy melyik pohárban mi van. A kutatók arra jöttek rá, hogy ezúttal nem csak az íz érzékelő receptorok aktivizálódtak az agyban, hanem a pozitív érzelmekért felelős limbikus zóna is. Most 75%-a az önkénteseknek a Coca Colára szavazott.

Összefoglalva: a márka ismerete és a hozzá kapcsolódó érzelmek még az ízérzékelést is befolyásolják.

Miért befolyásolja a Coca Cola márka még a fizikai ízérzékelésünket is?

Azért, mert ez a márka kötődik jobban az emberi érzelmekhez, melegséghez, a család szeretetéhez. A fehér szakállas piros ruhás télapó képe több mint 100 éve szerepel a Coca Cola hirdetéseiben. A márka mindig boldog családi környezetben mutatja be a Cola fogyasztását, ahol a családok az asztal körül vannak, ahol megosztják egymással az életüket, ezáltal közelebb hozva a családokat. A cég kiadta a vaníliás ízű italát. A vanília aroma az anyatejben is megtalálható, ezáltal minden gyermek tudat alatt emlékszik rá, összekötve ezt az illatot édesanyja szeretetével és meleg ölelésével. Így a Coca-Cola márkásította érzékszerveinket, és tudattalanul arra késztet minket, hogy a termékük iránt vágyakozzunk, holott az eszünkkel tudjuk, hogy milyen káros a termék az egészségünkre.

Ez a marketing stratégia ugyancsak alkalmas az esztétikai központoknak is. Ebből is láthatjuk, hogy a márkaépítés pozitív érzelmekkel történő kombinálása elengedhetetlen a sikerhez.

7. pillér
A vevői közösség létrehozása a szépségközpont marketing stratégiájának szerves része. Amikor ismerjük azt, amit értékesítünk, jól megalapozott márkánk van, tudjuk a célcsoportunkat, tökéletesen alkalmasak vagyunk arra, hogy lojális ügyfeleket szerezzünk. Üzletünk számára a vevők szíve és lelke jelenti ezt, amiket nagyon meg kell becsülni.

8.pillér
Márkaügyvédek
A lojális ügyfelek gyakran állnak ki a márkánkért, mint márkanagykövetek, ők azok, akik nevüket adják és reklámozzák a központunkat és a számunkra legnehezebb időszakokban is mellettünk állnak, ez teszi őket felbecsülhetetlenné.

9. pillér
Kommunikációs stratégia
Miután mind a 8 pillért teljesítettük, az esztétikai központunk marketing stratégiája (mit és hogyan mondunk az embereknek; milyen csatornát használunk – facebook, instagram, honlap, média) már magától működik. És ezután a hirdetések hozni fogják tőlük elvárt eredményeket.

10. pillér
Kezdődhet a munka!